تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۴۰۰
به گزارش روابط عمومی اتاق اصناف شهرستان پردیس به نقل از خبرگزاری فارس در شرایطی که حدود دو هفته به ایام نوروز باقی مانده است بازار میوه وضعیت باثباتی را از نظر قیمتی سپری میکند، قیمت میوه در سالهای گذشته در این ایام، معمولاً پر نوسان بود اما امسال قیمت میوه شرایط کاملاً مناسبی دارد […]
به گزارش روابط عمومی اتاق اصناف شهرستان پردیس به نقل از خبرگزاری فارس در شرایطی که حدود دو هفته به ایام نوروز باقی مانده است بازار میوه وضعیت باثباتی را از نظر قیمتی سپری میکند، قیمت میوه در سالهای گذشته در این ایام، معمولاً پر نوسان بود اما امسال قیمت میوه شرایط کاملاً مناسبی دارد و در هفته جاری نسبت به هفتههای گذشته تغییر چندانی نداشته است.
*وضعیت با ثبات قیمت میوه
گزارش میدانی خبرنگار فارس از بازار میوه در منطقه ۱۹ تهران حاکی است قیمت میوههایی که بیشتر در ایام عید مصرف می شود رشد چندانی نداشته است، امروز هر کیلو پرتقال در محدوده ۱۳ هزار تومان به فروش میرود، میوهها در سایزهای مناسب و با کیفیت است میوه سیب زرد و قرمز در محدوده قیمت کیلویی ۱۴ تا ۱۶ هزار تومان به فروش میرود.اینها هفته گذشته هم همین قیمت بود و افزایشی نداشته است.
امروز موز کیلویی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان است که در هر کیلو ۸ هزار تومان نسبت به دو هفته گذشته کاهش داشته است، سایر سبزیجات از قبیله کدو، بادمجان، کلم و گوجه فرنگی افزایش قیمتی نسبت به هفتههای گذشته نداشته و در محدوده کیلویی ۱۲ هزار تومان عرضه میشود.
*سیب زمینی قصد پایین آمدن از قیمتهای فعلی را ندارد
در این میان سیب زمینی کیلویی ۱۴۵۰۰ تومان به فروش میرود که با وجود قول مسئولان برای کاهش قیمتها همچنان روند افزایشی خود را متوقف نکرده است، دو سه ماه پیش بود قیمت سیبزمینی به یکباره از کیلویی ۱۵ هزار تومان فراتر رفت از آنجایی که این محصول نقش مهمی در سبد مواد غذایی خانوارها دارد تاثیر زیادی به اقتصاد قشر متوسطه جامعه وارد کرد.
مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، صادرات و نیز سیل و بارندگی را عامل کاهش قیمت سیبزمینی عنوان کردند اما رئیس سازمان تعاون روستایی کشور قول داد که با عرضه هوشمند سیب زمینی قیمت را در بازار به ۱۰ هزار تومان کاهش خواهد داد و درکوتاه مدت چنین شد، اما قیمت دوباره روند افزایشی خود را تکرار می کند.
امسال ۶۰۰ هزار تن سیب زمینی به کشورهای دیگر صادر شد البته بخشی از سیب زمینی ازبکستان به دلیل وجود خاک همراه، برگشت داده شد.
وزارت جهاد کشاورزی در اطلاعیه ای اعلام کرد سهمیه صادرات ۶۰۰ هزار تن سیب زمینی به پایان رسیده و مفهوم آن این بود که این محصول در سال جاری دیگر صادر نخواهد شد و انتظار میرفت که قیمت در بازار متعادل شود اما چنین نشده است.
*جولان میوه های خارجی و مشکلات آن برای بازار و اقتصاد
بر اساس گزارش میدانی خبرنگار فارس، در حال حاضر میوه های خارجی در بازار فراوان است اما قیمت بالایی دارد، به عنوان مثال یک عدد آناناس ۱۲۰ هزار تومان به فروش میرود؛ درباره میوه های خارجی واقعاً جای سوال است آیا با وجود فراوانی و تنوع میوههای کشور، نیاز به واردات چنین میوه هایی وجود دارد؟ به علاوه جاخوش کردن این میوه ها در ویترین مغازهها رقابت قیمتی با سایر میوه ها ایجاد میکند و قیمت میوه های داخلی را افزایش میدهد.
قیمت موز به عنوان میوه خارجی در یکی دو هفته گذشته پایینتر آمده و کیلویی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان است این محصول با طی کردن بعضاً یکی دو قاره روی کشتی، به کشور میرسد.
میوههای خارجی به مرور ذائقه مردم را به سمت خود تغییر میدهد و پس از مدتی یک نیاز کاذب در مردم ایجاد میشود همچنان که طی سالهای اخیر اتفاق افتاد و اکنون موز در مراسم عزا و عروسی، عیادت بیماران و پذیرایی از مهمانان استفاده می شود.
* انبارهای میوه شب عید مملو از سیب و پرتقال است
به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، در حال حاضر انبارهای میوه از سیب و پرتقال پُر شده و هیچ مشکلی برای تامین نیاز عید وجود ندارد، حدود ۵۰ هزار تن پرتقال و سیب از استانهای کشور خریداری شده و در سردخانهها ذخیره شدهاند.
به استناد گزارشی که هفته گذشته به صورت تصویری وزارت جهاد کشاورزی از بازرسی این سردخانهها منتشر کرد، کیفیت میوهها در حد مطلوب بوده و از نوع درجه یک هستند.
* توزیع ۵۰ درصد میوه شب عید به صورت هوشمند
در این میان سازمان تعاون روستایی کشور هم اعلام کرده است: ۵۰ درصد توزیع میوه ها به صورت هوشمند و اینترنتی خواهد بود و دریافت درب منزل بدون دریافت هزینه حمل و ارسال است.
آن طور که این سازمان اعلام کرده میوه سیب و پرتقال در محدوده قیمتی ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان دست مصرفکننده در ایام عید خواهد رسید.
* انتظار مردم بابت ثبات قیمت میوه در روزهای عید
مردم انتظار دارند وضعیت ثبات قیمت میوهها در بازار، در ایام عید هم ادامه داشته باشد و دولت با تزریق به موقع محصولات میوه سردخانه ها به بازار از کاهش افزایش قیمت ها جلوگیری کند.
یکی از خریدار میوه که خود را کارمند شرکت خصوصی عنوان میکند، به خبرنگار فارس گفت: وضعیت بازار میوه مناسب است اما شب عید به یکباره سودجویان قیمت ها را بالا میکشند و انتظار داریم در این بزنگاه ها دولت با نظارت دقیق آنها را کنترل کند.
یکی دیگر از خریداران که خانمی خانهدار است، به خبرنگار فارس گفت: فروشندگان هم باید انصاف داشته باشند و از افزایش بی مورد قیمتها اجتناب کنند، همه ما در این جامعه در هم تنیدهایم و نمیتوان انتظار داشت که در بخشی از این جامعه افزایش قیمتی اتفاق بیفتد و در جای دیگر تاثیرش را نگذارد، زمانی که میوهفروش قیمت را افزایش میدهد، فروشنده محصولات پروتئینی هم محصول خود را افزایش قیمت میدهد و همینطور تورم ایجاد میشود.
* وضعیت تولید میوه در ایران
بر اساس آمارهای فائو، ایران در تولید محصولات کشاورزی، زراعی و باغی در ۶۸ محصول کشاورزی جایگاه نخست تا پانزدهم جهان را دارد و در تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا مقام اول را داراست، سرانه تولید میوه در دنیا ۸۰ کیلوگرم است و این رقم در کشور ما به ۲۰۰ کیلوگرم می رسد. همچنین در سال های مختلف ایران رتبه هشتم تا دهم دنیا را در تولید میوه در اختیار دارد و طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی این تولیدات به ۱۰۰ کشور جهان صادر میشود.
به دلیل تنوع اقلیمی، توپوگرافیک و ارتفاعی ایران، امروزی انواع متنوعی از میوهها در کشور ما یافت میشوند، از خرماهای نیمهگرمسیری گرفته تا میوههای روینده در مناطق معتدل و سردسیر؛ در ۱۵ محصول باغی در دنیا جزو ۱۰ تولید کننده برتر است و ۴ درصد از محصولات کشاورزی جهان را تولید میکند.
نکته مهم اینجاست که ۲٫۵ برابر سرانه تولید جهانی میوه را داریم اما به میزان یک چهارم سرانه مصرف استاندارد جهانی از میوهها تغذیه میکنیم.
کشورمان با داشتن رتبه پنجم تنوع اقلیمی در جهان تولیدکننده و صادرکننده بسیار متنوع انواع و اقسام سبزی و صیفی از قبیل خربزه، هندوانه، بادمجان، هویج، انواع کلم، انواع فلفل، کاهو، خیار، سیبزمینی، انواع سیر و انواع سبزیجات است، ایران در تولید خیار و خربزه در رتبه سوم جهان، در تولید هندوانه در رتبه چهارم، در تولید گوجه فرنگی در رتبه هفتم، در تولید سیبزمینی و سیر در رتبه سیزدهم جهان و در تولید کاهو در رتبه شانزدهم جهان قرار دارد.
ایران با سطح زیر کشت ۲۴۴ هزار هکتاری خرما در دنیا مقام اول و از نظر تولید نیز با یک میلیون تن در رتبه دوم قرار دارد
ایران در تولید محصولات پسته، زرشک، خاویار، زعفران، میوههای هستهدار و انواع توت جایگاه نخست در جهان را در اختیار دارد، همچنین ایران در تولید خرما و زردآلو در رده دوم جهان قرار گرفته است، در تولید هندوانه، گیلاس، خربزه و انواع ملون، سیب، انجیر و خیار هم جایگاه سوم جهان را از آن خود کرده است.
* چطور می توان از بازار میوه عید به سلامت عبور کرد
با تولید کافی و ذخیره سازی محصولات مورد نیاز برای عید در انبارها، انتظار میرود که مشکلی از نظر تامین میوه وجود نداشته باشد اما همچنان که تجربه سالهای گذشته نشان میدهد در ایام عید با بالا رفتن تقاضا، برخی سودجویان قیمتها را به طور کاذب بالا میبرند و از این طریق فشار بر سفره مردم بیشتر میشود.
ضرورت دارد دولت اکیپهای نظارتی خود را در این ایام تقویت کند و سیستمهای توزیع هوشمند خود را توسعه دهد؛ در روزهای گذشته دولت در برخی محصولات از قبیل مرغ و تخممرغ توانسته بود بازار را کنترل کند.
به اذعان کارشناسان توزیع هوشمند راهکار مناسبی برای حذف دلالان و واسطهها و کاهش هزینههای تولید است اما باید روز به روز بهروزتر شده و نواقصات آن برطرف شود.
گزارش
نرخ ارز،سکه و فلزات گرانبها