تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۷
دستورالعمل اجرایی نحوه برگزاری انتخاب نمایندگان اتاق اصناف استان ها در اتاق اصناف ایران (موضوع ماده۴۲ قانون نظام صنفی) ماده ۱- تعاریف: اتاق ایران: اتاق اصناف ایران. اتاق شهرستان: اتاق اصناف شهرستان. سازمان: سازمان صنعت، معدن و تجارت استان. انتخابات: انتخابات نمایندگان اتاق اصناف استانها در اتاق ایران. تعداد نمایندگان اتاق اصناف […]
دستورالعمل اجرایی نحوه برگزاری انتخاب نمایندگان
اتاق اصناف استان ها در اتاق اصناف ایران
(موضوع ماده۴۲ قانون نظام صنفی)
ماده ۱- تعاریف:
اتاق ایران: اتاق اصناف ایران.
اتاق شهرستان: اتاق اصناف شهرستان.
سازمان: سازمان صنعت، معدن و تجارت استان.
انتخابات: انتخابات نمایندگان اتاق اصناف استانها در اتاق ایران.
تعداد نمایندگان اتاق اصناف استانها:
ماده ۲- اعضای هیات رییسه اتاق شهرستان ها از بین خود (داوطلبان) و با رای مخفی، نمایندگان استان در اتاق ایران را به ترتیب زیر با نظارت کمیسیون مرکز استان انتخاب مینمایند.
الف – تعداد نمایندگان اتاق شهرستانهای هر استان در اتاق ایران یک نفر است و به ازای هر بیست هزار واحد صنفی یک نماینده دیگر اضافه میشود که با نظارت کمیسیون نظارت مرکز استان و با رای مخفی اعضای هیات رئیسه اتاق شهرستانهای آن استان به ترتیب اکثریت آرا انتخاب و به دبیرخانه هیات عالی نظارت معرفی میگردند.
تبصره ۱- رییس اتاق مرکز استان علاوه بر تعداد نمایندگان منتخب یکی از نمایندگان آن استان در اتاق ایران است.
تبصره ۲- تعداد نمایندگان استان تهران در اتاق ایران حداکثر بیست نفر و سایر استانها حداکثرده نفر خواهد بود.
تبصره ۳- ترکیب نمایندگان استان در اتاق ایران همواره نیمی از صنوف تولیدی- خدمات فنی و نیم دیگر از صنوف توزیعی-خدماتی می باشد. چنانچه تعداد نمایندگان مذکور فرد باشد نسبت فوق بدون در نظر گرفتن رییس اتاق مرکز استان تعیین می گردد.
ب- تعداد نمایندگان اتاق شهرستانهای هر استان در اتاق ایران براساس آمار تعداد واحدهای صنفی هر استان در سامانه اصناف توسط دبیرخانه هیات عالی نظارت محاسبه و به سازمانها اعلام خواهد شد.
هیات اجرائی برگزاری انتخابات:
ماده ۳- به منظور برگزاری انتخابات، هیأت اجرائی در مرکز استان با ترکیب نمایندگان دستگاه های زیر تشکیل و تصمیمات آن با اکثریت آرا معتبر میباشد:
الف- سازمان (به عنوان رئیس).
ب- استانداری.
ج- رییس اتاق مرکز استان.
تبصره- محل استقرار هیات اجرائی در سازمان و جلسات آن با حضور حداقل دو نفر رسمیت می یابد.
ماده ۴- دبیرخانه هیأت عالی نظارت موظف است دو ماه قبل از پایان دوره قانونی اتاق ایران مقدمات برگزاری همزمان انتخابات را حتی المقدور در سراسر کشور با ارائه برنامه زمانبندی شده فراهم نماید. کمیسیونهای نظارت مراکز استانها موظفند بر این اساس دستور برگزاری انتخابات را به هیات اجرائی صادر نمایند تا انتخابات در مهلت مذکور برگزار گردد.
ماده ۵- هیات اجرائی موظف است پس از صدور دستور انجام انتخابات، نسبت به فراخوان ثبت نام (حاوی زمان، مکان ثبت نام و تعداد داوطلبان مورد نیاز) اقدام و از اعضای هیات رییسه اتاق شهرستانها دعوت نماید تا ظرف مهلت یک هفته جهت ثبت نام به سازمانها و ادارات تابعه مراجعه نمایند.
تبصره۱- فراخوان ثبت نام فقط به روشهای ذیل مجاز است: (حتی المقدور هر سه روش یا حداقل دو روش)
الف- انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشار
ب- ابلاغ آگهی به کلیه اعضای هیات رییسه اتاق شهرستانها توسط سازمان و ادارات تابعه.
ج- ارسال پیامک برای کلیه اعضای هیات رئیسه اتاق شهرستانها.
تبصره۲- داوطلبان مکلفند شخصاً با مراجعه به سازمان و یا ادارات تابعه و ارائه تصویر اعتبارنامه عضویت در هیات رییسه اتاق شهرستان نسبت به تکمیل پرسشنامه و ثبتنام اقدام نمایند. (مطابق فرم پیوست)
ماده ۶- هیات اجرائی موظف است ظرف مهلت پانزده روز پس از ثبت نام، نسبت به فراخوان انتخابات (حاوی تاریخ، ساعت و محل اخذ رای، اسامی داوطلبان به ترتیب حروف الفبا و تعداد نمایندگان مورد نیاز) اقدام نماید.
تبصره- فراخوان انتخابات فقط به روشهای ذیل مجاز است. (حتی المقدور هر سه روش یا حداقل دو روش)
الف- انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشار.
ب- ابلاغ آگهی به کلیه اعضای هیات رییسه اتاق اصناف شهرستانها.
ج- ارسال پیامک برای کلیه اعضای هیات رییسه اتاق شهرستانها.
ماده ۷- انتخابات نمایندگان در دور اول با حضور حداقل دو سوم اعضای اتاق شهرستانها، رسمیت مییابد. درصورت نرسیدن به نصاب لازم، هیات اجرائی مکلف است (مطابق ماده ۶ این دستورالعمل) نسبت به فراخوان و برگزاری انتخابات با حداقل یک چهارم اعضای اتاق شهرستانها، ظرف مدت ده روز اقدام نماید.
برگزاری انتخابات:
ماده ۸- وظایف هیات اجرائی در روز برگزاری انتخابات:
۱- صدور مجوز ورود به محل اخذ رای برای برگزارکنندگان انتخابات.
۲- جلوگیری از ورود افراد غیرصنفی و کارکنان اتاقها به محل اخذ رای. (موارد استثناء با مجوز رئیس هیات اجرایی میباشد).
۳- الصاق فهرست اسامی داوطلبان به همراه عکس آنها با خط درشت و خوانا به ترتیب حروف الفبا قبل از شروع رایگیری در محل اخذ رای به تفکیک صنوف تولیدی- خدمات فنی وتوزیعی- خدماتی.
۴- باز و بسته و ممهور نمودن صندوق رای خالی قبل از شروع رایگیری در حضور جمع و تهیه صورتجلسه به امضای اعضای هیات اجرائی در محل اخذ رای.
۵- تطبیق رای دهندگان با فهرست اسامی اعضای هیات رییسه اتاق شهرستانها با رویت کارت شناسایی معتبر.
تبصره- وکالت برای دادن رای ممنوع است.
۶- جلوگیری از هرگونه تبلیغات انتخاباتی در ساختمان محل اخذ رای و اخراج افراد متخلف از محل رای گیری.
۷- تمدید ساعت رای گیری برای همان روز در صورت تشخیص هیات اجرائی با تنظیم صورتجلسه.
۸- باز نمودن صندوق، قرائت و شمارش آرا ماخوذه پس از پایان مهلت اخذ رای و تنظیم صورتجلسه مشتمل بر تعداد آرا ماخوذه هریک از داوطلبان در حضور آنان. (درصورت تمایل آنها)
۹- اعلام نتیجه انتخابات مشتمل بر تعداد آرا ماخوذه هر یک از داوطلبان. (درصورت تقاضای آنها)
۱۰- ارسال صورتجلسه انتخابات به کمیسیون نظارت، پس از پایان شمارش آرا.
۱۱- در صورتی که به تشخیص هیات اجرائی به دلیل تنش، عدم امنیت و یا بروز حوادث غیرمترقبه برگزاری انتخابات غیر ممکن باشد میبایست با تنظیم صورتجلسهای انتخابات را متوقف نموده و در اولین فرصت نسبت به تجدید روز رایگیری اقدام گردد.
کیفیت شمارش آرا:
ماده ۹ – نحوه شمارش آرا:
۱- تعداد رای دهندگان با آرا ماخوذه تطبیق و برگه های رای زاید بر تعداد تعرفه، به قید قرعه از کل برگهای رای کسر میشود. اما چنانچه تعداد آرا مآخوذه کمتر از تعداد رای دهندگان باشد نتیجه در صورتجلسه منعکس میشود.
۲- درصورتی که اسامی نوشته شده در برگ رای بیش از تعداد داوطلبان باشد، اسامی اضافه از آخر خوانده نمیشود.
۳- در موارد ذیل برگههای رای باطل لیکن جزء آرا مآخوذه محسوب و مراتب در صورتجلسه قید و برگه های مذکور ضمیمه صورتجلسه خواهد شد.
الف- آرا ناخوانا .
ب- آرا حاوی اسامی غیر از داوطلبان.
ج- آرا سفید ریخته شده در صندوق.
۴- درصورتی که نام یک داوطلب در برگه رای مکرر نوشته شده باشد فقط یک رای برای او محسوب میشود.
۵- درصورت تساوی آرا دو یا چند نفر از داوطلبان، انتخاب افراد مورد نیاز از بین آنها با توافق ذی نفعان و در غیر این صورت از طریق قرعه کشی توسط هیات اجرائی و در حضور آنان انجام می شود.
۶- در صورتیکه نام خانوادگی دو یا چند نفر از داوطلبان یکی باشد و در برگ رای فقط نام خانوادگی قید گردیده مجموع این گونه آرا به طور مساوی بین داوطلبان هم نام تقسیم و در مورد رای یا آرا باقیمانده غیر قابل تقسیم به حکم قرعه عمل خواهد شد.
رسیدگی به شکایات:
ماده ۱۰- رسیدگی به شکایات داوطلبان نسبت به نحوه برگزاری انتخابات:
۱- چنانچه هر یک از داوطلبان نسبت به نحوه برگزاری انتخابات معترض باشند میتوانند حداکثر ظرف مدت سه روز کاری پس از انتخابات شکایات خود را کتباً و با ذکر دلیل به کمیسیون نظارت مرکز استان تسلیم نمایند.
۲- رییس کمیسیون نظارت موظف است شکایت شاکی را حداقل ظرف مدت پانزده روز در کمیسیون نظارت مورد رسیدگی قرار داده و نتیجه را به شاکی ابلاغ نماید. رای کمیسیون دراین مورد قطعی و لازم الاجرا است.
ماده ۱۱- در صورت عدم وصول و یا رد شکایت در موعد مقرر، سازمان موظف است صورتجلسه انتخابات را به همراه تاییدیه کمیسیون نظارت به دبیرخانه هیات عالی نظارت ارسال نماید.
سایر مقررات:
ماده ۱۲- در صورت احراز هرگونه قصور یا تقصیر اعضاء هیات اجرائی در ایفای وظایف محوله مخصوصاً برگزاری به موقع انتخابات که منجر به تضییع حقوق اشخاص گردد، برابر مقررات با افراد خاطی رفتار خواهد شد.
ماده ۱۳- درصورت عدم حضور هر یک از اعضا هیات اجرائی، انتخابات تعطیل نمیگردد و رییس کمیسیون نظارت موظف است نسبت به تعیین عضو جایگزین اقدام نماید.
ماده ۱۴- این دستورالعمل دراجرای ماده(۴۲) قانون نظام صنفی مصوب ۹۲/۶/۱۲ مشتمل بر(۱۴) ماده و (۷) تبصره تهیه و در تاریخ ۱۳۹۳/۴/۲۲ توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت مورد تصویب قرارگرفت و از تاریخ تصویب، دستورالعمل قبلی لغو میگردد.
دیدگاه بسته شده است.
گزارش
نرخ ارز،سکه و فلزات گرانبها